«Πρωτοχριστιανικός Συμβολισμός στις Φθιώτιδες Θήβες Θεσσαλίας», ΘΕΟΛΟΓΙΑ. Τριμηνιαία Έκδοση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Τόμος 82, Τεύχος 1ο, Ιανουάριος – Μάρτιος 2011, 19-46.
«Πρωτοχριστιανικός Συμβολισμός στις Φθιώτιδες Θήβες Θεσσαλίας», Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού Όθρυς, Περίοδος Β’, Τεύχος 15, Αλμυρός 2011, 99-124.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Έπειτα από τον ιστορικο-φιλοσοφικό ορισμό της έννοιας του συμβόλου, ακολουθεί η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών πατερικών θεωριών για τα σύμβολα και τον συμβολισμό. Στη συνέχεια ερμηνεύονται τα κυριότερα πρωτοχριστιανικά σύμβολα που απαντώνται στις Φθιώτιδες Θήβες Θεσσαλίας. Για την ερμηνεία τους λήφθηκε κυρίως υπ’ όψιν η σημασιοδότησή τους από την Βίβλο και τα πατερικά κείμενα, ως πλησιέστερες πηγές στην εποχή κατά την οποία τα σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν. Η ερμηνεία των συμβόλων δεν βασίστηκε στην τυπολογική παρουσίασή τους, ούτε και θεωρήθηκαν υπό την οπτική της ιστορίας της Τέχνης, αλλά το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη θεολογική και πνευματική διάστασή τους, όπως διαμορφώθηκε και ίσχυε στην ιστορική περίοδο εμφάνισής τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα σύμβολα δεν εξαντλούνται σε ό,τι παριστούν, την κτιστή όψη τους, προϋποθέτει μία μορφή αναγωγής όχι μόνο στο νοητό, αλλά και πέραν αυτού, στην ενοποιό αρχή που παρέχει την δυνατότητα επαλήθευσής τους.
Λέξεις κλειδιά: πρωτοχριστιανισμός, συμβολισμός, θεολογία, ιστορία, ερμηνεία