Περί ηρώων. Οι ήρωες και η σημασία τους για τον σύγχρονο ελληνισμό

Περί ηρώων. Οι ήρωες και η σημασία τους για τον σύγχρονο ελληνισμόΠερί ηρώων. Οι ήρωες και η σημασία τους για τον σύγχρονο ελληνισμό by Δημήτρης Κιτσίκης

My rating: 5 of 5 stars

Μπορώ να πω πως όχι μόνο απήλαυσα αυτή τη συγκλονιστική ιστορική μελέτη του Δημήτρη Κιτσίκη, αλλά και συνήγαγα εξαιρετικά διαφωτιστικά διδάγματα όσον αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού. Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος και των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο Κιτσίκης υποδηλώνει όχι μόνο μια απίστευτη ευρυμάθεια, αλλά και ένα βαθύ και ουσιαστικό, κριτικό και απεριόριστο πνεύμα. Αυτό ακριβώς είναι και το αληθινό πνεύμα της Ελλάδος, απεριόριστο, πλανητικό, οικουμενικό, ήδη από τώρα και για πάντα, αιώνιο, το οποίο ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου.
Αν και δεν συμφωνώ ούτε εγώ ούτε όλοι φυσικά με πολλά από τα συμπεράσματά του συγγραφέα, καθώς αυτός συχνά ακροβατεί διανοητικά, προκειμένου να δώσει μια προκρούστεια λύση σε διάφορα θέματα και περπατά σε τεντωμένο σκοινί όταν προβαίνει σε ακραίες και αυθαίρετες ερμηνείες, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτότυπο μελετητή που κατασταλάζει στο βιβλίο αυτό τη γνώση, την πείρα και την κριτική δύναμη μιας ολόκληρης δημιουργικής και διδασκαλικής ζωής.
Οι ήρωες του Κιτσίκη είναι Έλληνες του παγκόσμιου πνευματικού στερεώματος.
Δεν πρόκειται για ήρωες πολεμιστές, αιματοβαμμένους κυριάρχους ή βαρβάρους, αλλά για πνευματικά αναστήματα της Ιστορίας. Παρόλα αυτά δεν θα συμφωνούσαν όλοι με τα παραδείγματα και τις επιλογές του συγγραφέα.
Συνιστώ αυτό το έργο με επιφυλάξεις στους νέους που δεν έχουν εντρυφήσει στις ιστορικές μελέτες. Επίσης, δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από τον ενθουσιασμό του Κιτσίκη, αλλά να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα μετά το πέρας της ανάγνωσης.

View all my reviews

Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s